Tinkerhästen
Tinkerhästen är en ny ras här i Sverige. På kort tid har den blivit superpopulär. Varför då - och vad är egentligen en Tinker? Stallsmart reder ut begreppen.
När man säger namnet ”Tinker” är det lätt att tankarna far till något fläckigt, halvstort, lurvigt - med en enda stor panlugg. Ja, och det är faktiskt en ganska bra beskrivning på en Tinkerhäst – men för att göra rasen rättvisa så behövs en utförligare beskrivning….
Bra på det mesta
Du kan ha mycket glädje av en Tinker. De på många vis en god allroundhäst och köps ofta som "familjehäst" Man kan ta en tur med vagnen, hoppa hinder och rida dressyr eller western, den passar i stort sett till det mesta. Många ridskolor tycker också att Tinkern är den perfekta ridskolehästen; lagom storlek, viktbärande och trygg.
Kort historik
Tinkerhästen kommer från Irland och kallas där för Romany Horses eller Gypsy horses. Ordet ”Gypsy” står för ”det resande folket” eller romer som vi säger på svenska. I många generationer har Tinkern avlats och ägts främst av "det resande folket" på de brittiska öarna.
För 50 – 100 år sedan så reste de brittiska romerna runt i landet med häst & vagn. Vagnen som var vackert målad drogs av familjens stolthet – ett vackert Tinkersto. Idag är vagnarna ett minne blott, för efter andra världskriget åker alla romer bil & husvagn.
Utav det övriga folket hade de fläckiga hästarna en väldigt låg status. Och föddes det en skäckfärgad fölunge hos en bonde, så såldes det eller gavs bort till det ”resande folket”. Inte heller militären ville ha de fläckiga hästarna, så rasen klarade sig undan kriget också…
Idag finns Tinkerhästarna kvar hos de brittiska romerna. Det avlas på hästar av hög kvalitet både på Irland och i England, men tyvärr har det varit lite si och så med stamböcker och andra viktiga saker för att kunna avla med kontroll. Men det blir bättre….
Fyra olika typer
Tinkern varierar i kroppsform och storlek. För att skilja de olika typerna åt, så är rasen indelad i fyra sektioner: allt från tung draghästtyp till en lättare mindre typ lämpad för både ridning och körning.
Vanner - Tung, grov arbetshäst, minst 155 - 170 cm
Grai - Något lättare än Vannern, minst 135 - 155 cm
Cob - Ponnyvariant av Vanner, minst 135 - 148 cm
Scuddern - lättaste typen, ridhäst, minst 135 - 155 cm.
SÅ HÄR SER TINKERN UT:
Storlek: En Tinker varierar mellan 135 cm till 170 cm i mankhöjd, beroende vilken sektion hästen tillhör.
Färg: Bästa kännetecknet på en Tinker är dess skäckfärg, där alla färger är tillåtna. Det finns också enfärgade Tinker, där också alla färger och tecken är godkända.
Pälsen: En Tinker fryser minsann inte. På vintern får den en rejäl vinterpäls. Sommarens päls är kort med hög silkig glans.
Man och svans: Ska vara långa – raka eller lockiga. Huvudsaken är att det är rikligt med hår, både sommar och vintertid. Nedre delen av benen ska vara utrustade med mycket, silkeslent hovskägg.
Huvudet: Huvudet ska vara av god proportion, öronen är upprättstående och riktade framåt. Tinkern ska ha en bred panna och ögonen ska vara intelligenta. Blå eller blåvita ögon eller öga är tillåtet.
Rörelser: En Tinkers rörelser ska vara aktiva och passa för ändamålet.
Temperament En Tinker ska ge ett robust intryck, vara lugn och harmonisk. Den ska vara lättlärd och vänlig mot både människor och djur.
VÄRT ATT VETA:
Vill du köpa en Tinker i England, så finns det två stora markander. Den första veckan i juni är det ”Applebyfair”, i den lilla byn Appleby, i Cumbria England. På hösten ska du åka till Ballinasloe på Irland. Här byter tusentals Tinker ägare!
Idag finns det ca 600 Tinkerhästar i Sverige. Och det blir hela tiden fler! De flesta har importerats från Irland eller England.
2003 blev godkändes Tinker som en egen ras av Svenska Hästavelsförbundet
Rasen har en egen förening; ”Svenska Tinkerhäst Sällskapet”. Se länk härnere….