Ardenner – trygg tungviktare!

 



Vad väger ett ton, orkar dra dubbelt så mycket, har nio i skostorlek och är snäll som ett lamm? En vanlig ardennerhäst.

För 70 år sedan fanns det en halv miljon ardennerhästar här i Sverige – nu finns det knappt tiotusen...

Det är svårt att inte bli fascinerad av en ardenner – deras enorma muskelmassa kombinerat med deras lugna sinne väcker känslor. Idag hajar man nästan till när man ser en ardenner – för det finns inte så många. Annat var det förr….då stod det en på varje gårdsplan.

Inte svensk
Ardennern kallas många gånger för en svensk ras, men det stämmer inte riktigt. För rasen importerades i slutet av 1800-talet från Belgien, av den svenske, superkände hästkarlen Greve C.G Wrangel. Först tog han hit tre hingstar och sedan två ston – det var grunden till vårt första ardennerstuteri.

Rasen exploderade
Tidigare hade alla bönder i Sverige - nästan alla var ju bönder - använt slöa oxar för att plöja med. Så givetvis spred sig ryktet om den urstarke ardennern som en löpeld - och ca 50 år senare fanns det över 500 000 ardenner i Sverige. Helt otroligt!

Traktorn tog över
Men ardenners glansdagar hade ett drastiskt slut – det nya hotet stavas traktor. Så snart bönderna hade råd att köpa sig en traktor, blev den tidigare livsviktiga kamraten överflödig. Och nu sjönk antalet ardenner fort. Idag finns det knappt 10.000 ardennerhästar. De sista åren har det varje år fötts ca 300 – 400 nya föl. Föl som många gånger inte har någon köpare.....

Finns det någon framtid?
Helt klart är framtiden osäker för den svenska ardennern, då den idag faktiskt saknar en riktig arbetsuppgift. Alltför många ardenner går mest och skrotar i hagar - kanske av nostalgiska skäl. Som tur är finns ett antal som använder sin ardenner till skogskörning, där den är en utmärkt jobbarkompis.

Hur ska de se ut?
Mankhöjd: En ardenners mankhöjd varierar mellan 153 - 170 cm. Ston är ganska mycket mindre än hingstarna. De allra största hingstarna väger ofta mer än ett ton.
Färger Godkända färger inom aveln är Brun - också är vanligast. Andra färger är fux, svartbrun, svart, samt olika skimmelvarianter. Lite ovanligare färger är avblekbar skimmel och silverbrun - som förr kallades för läderfux.
Kropp och ben Ardennern ska ha en stark rygg, vara väl sluten i sin bål, ha ett långt kors, och breda djupa lår. Benen ska vara rättställda, med korta skenor, torra kraftiga, och med välformade hovar som harmonierar med hästens storlek. En ardenner bör dessutom ha rejäla hovskägg.
Rörelser En ardenners rörelser skall vara vägvinnande, särskilt i skritt.
Temperamentet En ardenner är lugn i sitt väsen och genuint snäll. Den svenska aveln har i generationer avlat på just ett gott lynne.

Kul att veta:
Den populäraste hingsten idag heter Rubon - förra året betäckte han 40 ston.

En ardenner är ganska billig - 10 ardennerhästar kostar ungefär lika mycket som en begagnad traktor.

Stort matkonto – en fullvuxen ardenner äter 12 – 15 kg hö och 4 – 5 kg havre per dag

Ardennern har tur - rasen har en mycket aktiv avelsförening Titta gärna in på deras hemsida – länken hittar du här nere!








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0